Meditatief

Vakantietijd

In de vakantie zoeken wij vaak naar momenten van rust. In onze woelige wereld, waarin alles zo snel gaat, hebben wij van tijd tot tijd de rustpunten ook hard nodig.

In de Bijbel wordt ook over rust gesproken. Lees Psalm 62 er maar eens op na. In vers 1 van deze Psalm wordt gezegd: Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van hem komt mijn redding.

Deze Psalm komt van David. En hij schrijft deze Psalm terwijl hij in moeilijke omstandigheden zit. Welke moeilijke omstandigheden dat zijn weten we niet. David ervaart in elk geval alsof iedereen tegen hem is. Alsof iedereen hem de dood wenst. Alsof iedereen over hem roddelt en leugens verspreidt.

Ook wij kunnen ons in moeilijke omstandigheden bevinden.

Misschien voelt u zich wel alleen. Misschien is er onenigheid binnen het gezin. Misschien bent u een geliefde verloren.

Het mooie van deze Psalm 62 is dat we open en eerlijk bij God mogen komen. Maar dat is niet het enige. David vindt ook de rust bij God. Hij spoort zijn ziel zelfs aan om alleen bij God die rust te vinden.

Als we eerlijk zijn proberen we vaak om de rust ergens anders te vinden! Maar David is er van overtuigd dat de werkelijke rust bij God alleen te vinden is. Wat is dan zijn geheim? Waarom is hij daar zo overtuigd van? Wel Psalm 62 laat ons zien dat de werkelijke rust geworteld is in de redding die God geeft. Als een refrein klinkt door deze psalm heen: ‘van Hem komt mijn redding”.

De sleutel om werkelijk tot rust te komen - te midden van onze hectische omstandigheden - ligt daarin dat we ons stil tot God keren.

Er staat niet voor niets: Vertrouw op Hem mijn volk, te allen tijde, open voor Hem uw hart, Hij is onze schuilplaats.

Ja, in Jezus heeft God rust en redding gebracht. In Jezus kan onze ziel de rust tot God vinden.

Ik wens een ieder een gezegende, rustige, vakantietijd.

Drs. Evert Akkerman - Hoogeveen